ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ        Τηλ : 210 2713 682

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεκτική μουσικοθεραπεία Guided Imagery & Music (GIM)

Η μουσική κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις τέχνες: δίνει την δυνατότητα να εκφραστούν οι αντιθέσεις ταυτόχρονα, δεν μεταφράζεται, έχει συναισθηματική σημασία, μπορεί κανείς να την βιώνει και να την νιώθει, αλλά δεν ορίζεται (Jacobi, 1940).

Το GIM είναι η πιο γνωστή μορφή μουσικά-υποβοηθούμενης ψυχοθεραπείας: Πρόκειται για μια μορφή δημιουργικής ψυχοθεραπείας μέσω τέχνης και βασική αρχή της είναι η χρήση της μουσικής με σκοπό την προαγωγή της σωματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής ευεξίας παιδιών εφήβων και ενηλίκων. 
.'
Οι συνεδρίες ειναι ατομικές ή ομαδικές και δεν χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος μουσική για να συμμετέχει σε αυτές.

Η μουσικοθεραπεία GIM στηρίζεται στη μουσική ακρόαση ειδικά σχεδιασμένων μουσικών προγραμμάτων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο συμμετέχων αφηγείται οτιδήποτε του φέρνει αυθόρμητα η μουσική στο μυαλό (εικόνες, αναμνήσεις, σωματικές αισθήσεις, σκέψεις, κλπ). Έτσι, η μουσική εισάγει τον συμμετέχων σε ένα ταξίδι της συνείδησης, οδηγώντας σε ένα ξεδίπλωμα εσωτερικών εμπειριών, μέσω των αισθήσεων και των νοητικών εικόνων (Imagery).Το υλικό αυτό καταγράφεται από τον θεραπευτή και γίνεται αντικείμενο συζήτησης, εμβάθυνσης και συνειδητοποίησης εσωτερικών αναγκών.

Αυτή η ενδοσκόπηση, η δραστηριοποίηση των ψυχικών μηχανισμών και η συμβολική αναβίωση εμπειριών και συναισθημάτων δημιουργεί συνθήκες για
-Αλλαγή και αυτοβελτίωση
-Μείωση στρες και φοβιών
-Καλυτέρευση διάθεσης
-Επίλυση εσωτερικών συγκρούσεων 
-Ενεργοποίηση εσωτερικών μηχανισμών ίασης 
Μια συνέδρια δεκτικης μουσικοθεραπειας αποτελειται απο πέντε στάδια. Το στάδιο εισαγωγής στο θεμα (pre talk), την χαλάρωση (induction), τη μουσική ακρόαση, την καταγραφή σημαντικών στοιχείων/αισθήσεων/ σκέψεων/συναισθηματων που βιωθηκαν κατα την ακρόαση και τέλος την επεξεργασία τους (post talk) με τη βοήθεια του θεραπευτή.

Το GIM έχει επιρροές από την ανθρωπιστική ψυχοθεραπευτική θεώρηση, όμως οι πιο σύγχρονες εκλεκτικές εφαρμογές της (προσαρμοσμένες στην προσέγγιση των θεραπευτών) περιλαμβάνουν επίσης μοντέρνα ψυχοδυναμική σκέψη, καθώς και αρχετυπική και υπερ-προσωπική ψυχολογία.

  • ΕΥΝΟΗΣΙΣ
  • Διεύθυνση: Ελ Αλαμέιν 34 & Πεσμαζόγλου 1
  • Νέα Ιωνία 142 31
  • Email : info@eunoisis.gr
  • Τηλ : 210 2713 682

Main Menu